INTERVJU: Gorazd Tomc, selektor slovenske reprezentance U19

IMG-20230425-WA0041

Pred začetkom svetovnega prvenstva na Danskem, kamor se je odpravila naša mladinska reprezentanca U19, smo se pogovarjali z Gorazdom Tomcem, dolgoletnim trenerjem naše mladinske in članske izbrane vrste. Strnil je nekaj vtisov o naših fantih, o možnostih in ciljih reprezentance, ki tokrat zastopa slovenske barve.

 Gorazd Tomc, slovenski selektor

 

Kateri igralci tokrat sestavljajo mladinsko reprezentanco?

Tokratno mladinsko reprezentanco sestavljajo v veliki večini igralci Škofje Loke, Kranjske Gore in Borovnice. Od klubov, ki so tradicionalno prispevali igralce pa pogrešam igralce Olimpije in večje število igralcev Polanske bande. Veseli me, da so zraven spet Kranjskogorci, ki jih nekaj let v reprezentančnih vrstah ni bilo ter da vsak od treh prej omenjenih klubov prispeva praktično po en napad v reprezentanco. To mi je omogočilo, da sem lahko napade postavil tako, da igralci, ki se med seboj odlično poznajo in so uigrani iz klubov, tudi v reprezentanci igrajo skupaj. Po mojem mnenju je to sigurno dodana vrednost te reprezentance, kar se je pokazalo tudi v kvalifikacijah. S tako razporeditvijo igralcev smo si tudi precej olajšali same priprave na to prvenstvo.

Arena Nord, Frederikshavn

Kako so tokrat potekale priprave?

Po zaključku kvalifikacij za svetovno prvenstvo ob koncu januarja v Španiji, so se vsi reprezentantje usmerili v zaključke klubskih tekmovanj. Z nastopanjem v različnih kategorijah, so po mojem mnenju ohranili visok nivo pripravljenosti in ko smo se v začetku aprila ponovno zbrali, je bil nivo igre na enakem nivoju kot med kvalifikacijami. Ker se floorball igra v Sloveniji za enkrat še na precej majhnem območju, smo imeli to prednost, da smo se lahko na treningih dobili tudi med tednom. Izvedli smo več trening tekem s člansko postavo Insporta, kar je bila sigurno dobra odločitev, saj so mladinci morali pokazati vse svoje znanje, da so lahko parirali starejšim kolegom. Odigrali smo tudi dve prijateljski tekmi z mladinci iz Avstrije in obe dobili.

 Naši fantje med prvim treningom na Danskem

Kaj meniš o nasprotnikih, ki vas čakajo v prvem delu tekmovanja na tem svetovnem prvenstvu?

Naši prvi trije nasprotniki bodo Avstralija, Norveška in Singapur, s katerimi se bomo pomerili v skupinskem delu. Nekaj tekem vseh treh reprezentanc z zadnjih kvalifikacij sem si ogledal v posnetku in rečem lahko, da si vse tri ekipe zaslužijo naše spoštovanje, ne nazadnje so se vse prek kvalifikacij uvrstile na svetovno prvenstvo. Menim, da sta reprezentanci Avstralije in Singapurja na podobnem nivoju kot naša, zato bodo v teh tekmah zmagovalca odločale malenkosti. Norvežani so vsekakor favoriti te skupine in jih bo zelo težko premagati, a mi smo optimisti.

Skupaj z našimi zvestimi sponzorji do cilja!

Kakšni so cilji reprezentance?

Idealno za nas bi bilo, da bi svetovno prvenstvo končali na sedmem ali osmem mestu na svetu in čez dve leti potem igrali v A skupini svetovnega floorballa. Pot do tja bo zelo težka. Mi smo po svojih močeh maksimalno pripravljeni na ta podvig, a bojim se, da znamo zopet plačati davek na še ne zadostno razvitost floorballa v Sloveniji. Kakorkoli, imamo srce, imamo pogum, smo optimisti zato se že veselim, da pokažemo svetu kaj zmore slovenski floorball.

Hvala, da si strnil nekaj besed in misli. Srečno tebi in tvojim fantom do želenega cilja!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest