Gorazd Tomc: “prav vsaka tekma začne z rezultatom nič proti nič”

Pred reprezentanco Slovenije so kvalifikacije na Slovaškem v Nitri, kjer se bodo naši fantje pomerili s Švedi, Slovaki, Nemci in Francozi med 31. januarjem in 4. februarjem. Selektor Gorazd Tomc je strnil nekaj misli o pripravah, tekmi proti Madžarom in tudi trenutnem stanju v slovenskem floorballu.
madz

Pred reprezentanco Slovenije so kvalifikacije na Slovaškem v Nitri, kjer se bodo naši fantje pomerili s Švedi, Slovaki, Nemci in Francozi med 31. januarjem in 4. februarjem. Selektor Gorazd Tomc je strnil nekaj misli o pripravah, tekmi proti Madžarom in tudi trenutnem stanju v slovenskem floorballu.

Kakšni so občutki po torkovi zmagi proti Madžarom v Škofji Loki?

Občutki so mešani. Vsekakor je izredno lepo zmagati pred številnim domačim občinstvom in nekako skupaj z njimi podoživeti predlanske kvalifikacije. Še enkrat več se je pokazalo, da Škofja Loka z okolico diha za floorball. Energija, ki je bila v dvorani prisotna, nam ni dovoljevala drugega kot da premagamo ekipo Madžarske. Rezultat je bil dokaj visok v našo prid, a se zavedamo, da naša igra še vedno ni taka kot si želimo. Na Slovaškem nas čakajo izrazito močnejši nasprotniki, ki ne bodo dopuščali nikakršnih napak. Zlasti v obrambi nas čaka še kar nekaj dela. Upam, da bomo na treningih, ki so nam še preostali, te napake odpravili.

Kako so potekale dosedanje priprave?

Priprave so potekale po zastavljenih načrtih. Intenzivirale so se v času božično- novoletnih praznikov, ko so domov prišli tudi igralci, ki drugače igrajo na Češkem, tako da smo lahko izvedli nekaj treningov v popolni zasedbi. Glavni poudarek je bil na uigravanju petork.

Je torej postava za kvalifikacije že določena?

Da. Ekipa, katero ste spremljali v torek proti Madžarom, je tista, katero bom peljal na kvalifikacije.

Po poškodobi se je v reprezentanco vrnil tudi Luka Časar?

Luka je lani utrpel težko poškodbo in le njegovi jekleni volji in želji po nastopanju za Slovenijo se moramo zahvaliti, da bo na teh kvalifikacijah z nami. V mojih očeh je to lik športnika, k kateremu bi morali stremeti vsi naši mladi igralci. Je tudi najizkušenejši mož v naši vrsti, zato mu z veseljem prepuščam vodenje ekipe na igrišču. Je pravi motor ekipe in bo znal ekipo popeljati do zmag.

Sprememb med igralci je, glede na zadnje kvalifikacije, kar nekaj. Zakaj tako pomlajena postava?

Res je in mislim, da je čas, da se tudi to pojasni. Meseca avgusta je bilo pozvanih v reprezentanco blizu petdeset igralcev, z željo da naredimo široko bazo, s tem konkurenčnost in posledično kvalitetnejšo reprezentanco. Že prvi odziv je bil slab, zlasti pri nekaterih starejših igralcih, nosilcih igre s prejšnjih kvalifikacij, ki si niso več želeli nastopati v majici z državnim grbom. Tak trend se je potem nadaljeval vse do božično-novoletnih priprav in na trenutke sem imel občutek, kot da smo v kakem resničnostnem šovu na televiziji, kjer se praktično vsak teden nekdo odloči in odstopi na lastno željo. Tako nam je za torkovo tekmo z Madžari ostala le še devetnajsterica! Ta devetnajsterica pa iz treninga v trening postaja vse bolj močna, enotna, povezana, kolegialna, in to cenim. Vse je enostavno in hkrati žalostno. Na kvalifikacije gredo tisti, ki si želijo igrati, ki so bili za to pripravljeni trenirati tudi med prazniki, in temu cilju nameniti precej svojega prostega časa.

Želel bi dodati še to, da kot športnik po duši, ne morem razumeti razmišljanja, da ko si povabljen v izbrano vrsto in ti je ponujena možnost igrati proti najboljši reprezentanci sveta, izjaviš, da nimaš motivacije, volje, želje. A žal, to je trenutna realnost slovenskega floorballa in upravičeno smo lahko zaskrbljeni, kako bo v prihodnje.

Floorball zveza Slovenije preživlja težko obdobje. Kako vam je oziroma bo uspelo pokriti stroške?

Res je. Situacija ni rožnata, stroški kvalifikacij so dokaj visoki. Sreča je edino to, da so kvalifikacije dokaj blizu, na Slovaškem. Večino stroškov si mora vsak reprezentant pokriti sam, nekaj pa bo prispevala FZS. Reprezentantje so se skupaj z vodstvom reprezentance samoorganizirali in pridobili že kar nekaj sponzorjev. V zameno za prostovoljne prispevke so izdelali tudi majice s svojim logom. Na tem mestu moram še posebej pohvaliti mojega pomočnika Nejca Šego in igralca Anžeta Šnebergerja, ki se neizmerno žrtvujeta in sta gonilna sila celotnega projekta. Če delaš s tako ekipo, kot jo trenutno imam, je vse mogoče.

Kakšna pa so pričakovanja na Slovaškem?

Že od objave kvalifikacijskih skupin se zavedam, da bo rezultat iz Škofje Loke, ko smo bili tretji v svoji skupini, težko ponoviti. Vsekakor se v naprej ne bomo predali, preveč smo trenirali in se pripravljali. Realno je naš cilj zmaga proti Francozom, presenetiti želimo Nemce in Slovake, ki so vsekakor kvalitetnejši nasprotnik kot mi. Da, proti Švedom pa bomo poskušali čim bolj izvleči celo kožo. Kot dolgoletni igralec in tudi član reprezentance vem, da se prav vsaka tekma začne z rezultatom nič proti nič in tudi te se bodo…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest