Čez dva meseca prva tekma mladincev na SP

Slovensko mladinsko reprezentanco manj kot dva meseca loči od svetovnega prvenstva, ki se bo prvič odvilo onkraj luže - v kanadskem Halifaxu.
zmaga-nad-estonijo

Gre za projekt, ki tako finančno, kot tudi organizacijsko predstavlja velik zalogaj glede na dosedanje projekte v okviru slovenskega floorballa.

Slovenski mladinski floorball v sebi skriva velik potencial. To potrjujejo tudi nastopi mladinskih reprezentanc v preteklih letih. Nastop te generacije na svetovnem prvenstvu bo vsekakor nagrada za večleten trud in usmerjeno delo, tako s člansko kot mladinsko reprezentanco. Vse priprave in same kvalifikacije za svetovna prvenstva v Škofji Loki, Nitri, Celanu in Moskvi so izgradile sistem, ki je začel ponovno prinašati rezultate slovenskemu floorballu, tako da se že veselim novih izzivov. Gorazd Tomc, selektor reprezentance

Glede na razplet in podelitve vlog organizatorjev kvalifikacij ter zaključnega prvenstva smo pred letom dni potihem razmišljali, da bo uvrstitev na turnir v Halifax prej misija nemogoče kot pa nek realno dosegljiv cilj.

Vseeno se je ekipa priprav lotila resno. Fantje so se prvič zbrali na pripravah v juniju 2018, pred mladinskim turnirjem Prague Games (Češka), kjer sedaj že tradicionalno pred kvalifikacijami pod imenom SLO Team nastopa mladinska reprezentanca, razdeljena v dve ekipi. Lep uspeh obeh je napovedal odlično pripravljenost na septembrske kvalifikacije in ravno v Moskvi so izbranci selektorja Tomca najbolj zablesteli. Premagali so vse konkurente. Daleč od tega, da je bila pot lahka, sploh če se ozremo v preteklost, ko so Rusi in Estonci krojili sam vrh svetovnega floorballa, Španci in Belgijci pa se vztrajno, a počasi dvigujejo iz sence eksotičnih držav. Hladen tuš je reprezentanca doživela ravno proti slednjim, ki pa niso prenesli slovenskega silovitega pritiska v zadnjih minutah, ko je šlo na vse ali nič. Slovenci so obrnili rezultat proti favoriziranim Estoncem, visoko premagali Francoze, presenetljivo suvereno odpravili neugodne domačine, Španci in Belgijci pa so potrdili predpostavke o “neznanih” reprezentancah vendar se je tista športna sreča v določenih trenutkih obrnila v prid močnejših.

“Odlično, osvojili smo Moskvo – Air Canada, spomladi spet letimo!” Bila je jesen, lep septembrski dan, ko se je reprezentanca z letalom vračala domov. Fantje zasluženo z nasmeški na obrazih, polni lepih trenutkov, v mislih vodstva pa so bili občutki sladko-kisli. Po eni strani dokaz dobrega dela z mladimi v Sloveniji, po drugi strani pa so se že zavedali bremena, ki jih je čakal v naslednjih mesecih. Kdo bo spet kupil navijaško majico? Kdo od sponzorjev bo še enkrat pripravljen finančno pomagati in koliko novih bo potrebno prositi za denar, da bomo pokrili še večje stroške za odpravo v Kanado? Že na sami poti iz Moskve nazaj v Slovenijo se je Gorazd Tomc s svojima pomočnikoma Nejcem Šego in Janijem Šubicem posvetoval in pogovarjal o načrtih za prihodnost. V svoje vrste so povabili Anžeta Šnebergerja, ki je že med samimi kvalifikacijami prispeval svoj delež z analizami igre naših fantov in nasprotnikov. Floorball Zveza Slovenije je poleg reševanja slovenskega floorballa zavihala rokave tudi v reprezentančnem oddelku in zagotovila lepo finančno injekcijo, kar je vsem vlivalo dodatno motivacijo za naprej. Sledil je plan dela, organizacijska struktura in pa precej nehvaležno delo – kje za vraga še dobiti preostanek denarja, da fantje za svoj zgodovinski dosežek ne bodo plačevali iz svojih žepov? Počasi smo začeli dobivati prva nakazila, zveza je prispevala svoj delež, izvedli smo projekt »koledarji«, kjer so bili vsi prispevki v celoti namenjeni fondu mladinske reprezentance.

Vzporedno so potekali dogovori z vodstvom športne dvorane Poden v Škofji Loki, kjer so dobrosrčno priskočili na pomoč in omogočili termine za izvedbo vseh reprezentančnih akcij, tudi treningov. Lahko rečemo, da je ta dvorana postala naš drugi dom.

Prva akcija je bila v sodelovanju z avstrijsko floorball zvezo, kjer so tako člani kot mladinci, v polnih in mešanih peterkah, preizkusili moči proti članski izbrani vrsti Avstrije na mednarodnem turnirju v Škofji Loki (sobota) in Celovcu (nedelja). Cilj teh tekem je bil, da se mlade igralce vključi v hitrejši sistem članske igre, da se preizkusi nove potencialne igralce in da starejši igralci prenesejo pomembne izkušnje na mlajše kolege, kar se je izkazalo za odlično potezo.” V času ligaške pavze ob začetku februarja, se je v dogovoru z madžarsko floorball zvezo slovenska mešana ekipa udeležila dveh tekem proti članski reprezentanci Madžarske. Iz Slovenije je ekipa odpotovala v Érd, naslednji dan pa v Komarom, kjer je mešana zasedba članov in mladincev dvakrat tesno zmagala. Glede na pomlajenost reprezentance, je bil tesen rezultat pričakovan. Spet je bil bolj kot rezultat v ospredju poudarek na sodelovanju s člani, prenašanju izkušenj in vpeljavi novih elementov v igro, zato je vodstvo k sodelovanju povabilo Burnika, Bizjaka, Kavčiča, Časarja, Koširja, ki so imeli predvsem vlogo mentorjev na in ob igrišču.

Reprezentančni treningi so od oktobra potekali večkrat mesečno pod taktirko Nejca Šege in Janija Šubica. Sledil je prvi intenzivnejši pripravljalni teden, ki smo ga načrtovali za zimske počitnice ob koncu februarja. Dokaj popoln kader igralcev se je ob prijetnih, sončnih dnevih potil v škofjeloški dvorani. Več ur intenzivnih predavanj o floorball teoriji in taktiki, so fantje kasneje realizirali na sedmih treningih v tednu dni.

Takole je pripravljalni del komentiral Anže Šneberger:

Naš cilj priprav je bil predvsem ta, da se mladim preda širša slika celotnega floorballa. Če želiš postati dober igralec floorballa, moraš poznati vse vloge na igrišču. Tudi vratar mora poznati sistem obrambe, da lahko iz svoje kletke prestavlja in kriči na svoje soigralce po igrišču. Kot nekakšna strateška družabna igra. Ko enkrat dosežeš, da imaš igralce, sposobne odigrati na vseh mestih, potem lahko dejansko vsak igra z vsakim in z rotacijami dosežeš svojo nepredvidljivost, predvsem pa konstantnost. Pri teoriji smo se usmerili na napadalne sisteme, saj smo v tem področju vsi trenerji videli velik potencial, veliko pa se je govorilo tudi o drobnih detajlih, ki so se nam zdeli pomembni, predvsem za preskok v razmišljanju o tem, kakšne so posledice naših dejanj. Teoretičen del je bil naporen za vse, ampak je bil potreben za izvedbo praktičnega dela, saj smo v večini časa skušali postopoma avtomatizirati nove elemente. Predvsem sem zadovoljen s fanti z vidika pripravljenosti za delo in poslušnosti, glede rezultata pa bo potrebna še kakšna analiza in popravki na treningih v prihajajočih mesecih.

Dobrih 60 dni nas loči do uvodnega piska onkraj luže. Priprave se nadaljujejo v ritmu treningov med prostimi vikendi in pripravljalni tekmi z Avstrijci v aprilu, v dogovoru je tudi obisk češke univerzitetne reprezentance, kar pa je za enkrat še v povojih. O preostanku priprav in delu v celotnem pripravljalnem ciklu je Nejc Šega povedal:

Od priprav za kvalifikacije, tekom kvalifikacij ter v pripravah na svetovno prvenstvo ekipa raste na praktično vseh področjih. Veselje mi je delati ob fantih kateri vsak trening, vsako tekmo ter akcije reprezentance jemljejo zelo zavzeto in resno. Vidi se, da je fokus za dosego ciljev na zavidljivi ravni. Trenažni sistem smo razdelili na točke katere smo želeli doseči in postopnost dela se kaže in se je izkazala za pravo smer. Tekme pa so tudi prinesle odgovore na marsikatero vprašanje. Pohvale celotnemu štabu pa prihajajo iz različnih koncev kar si ta ekipa tudi zasluži. Ampak počitka na “lovorikah” si ne smemo privoščiti in si ga tudi ne bomo. Če velja rek: Kar seješ kasneje tudi žanješ, se nam obeta nadaljevanje lepe zgodbe in tega se tudi veselim.

Zagotovo se ničesar ne prepušča naključju, cilji reprezentance so jasni. Najbolj veseli dejstvo, da so fantje optimalno pripravljeni, brez večjih poškodb, za sabo pa imajo dobro sezono v članski konkurenci, kar bo dodatna prednost s psihološkega vidika.

Dobro kaže tudi s finančne perspektive. Projekt je skoraj v celoti pokrit, želja pa je, da bi na koncu v Kanado odpotovali brez finančnih vložkov reprezentantov. V naslednjih dneh se bo v podporo mladinski reprezentanci začela tudi prodaja navijaških majic in jopic. Na facebook kanalu bomo kmalu objavili podobo projekta in oznanili začetek naročanja.

Oceno dosedanjega dela in svoja pričakovanja na svetovnem prvenstvu pa je podal tudi selektor reprezentance Gorazd Tomc:

Z dosedanjimi pripravami po zaključenih kvalifikacijah sem zelo zadovoljen. Nejc in Jani sta v času moje odsotnosti opravila veliko delo v pripravi reprezentantov. Igro, katero smo prikazali v Moskvi smo nadgradili, tako da bomo sedaj še bolj konkurenčni našim nasprotnikom v Halifaxu. Tudi z organizacijskega vidika nam gre nekako vse po načrtih. Upam, da bomo v naslednjih dveh mesecih uspeli v celoti pokriti finančno konstrukcijo projekta. Pretekli teden smo izvedli obsežnejše priprave, po katerih smo izbrali tudi devetnajst igralcev, kateri nas bodo zastopali v Kanadi. Veseli me, da bomo na prvenstvo odpotovali s tremi izgrajenimi napadi. Moja pričakovanja na prvenstvu so dokaj visoka. Cilj je vsekakor uvrstitev v polfinale, želja pa zmaga v B skupini in preboj v elito svetovnega mladinskega floorballa.

Ožji seznam reprezentance
Nejc Abram
Jaka Bernik
Buh Urban
Uroš Čemažar
Urban Dolenc
Jaka Engelman
Blaž Ferlan
Martin Gombač
Blaž Kohne
Matevž Kohne
David Milijaševič
Lovro Oblak
Maj Oman
Luka Peklaj
Nejc Peklaj
Luka Podobnik
Luka Stanonik
Blaž Tomc
Martin Zupančič

Vodstvo
Selektor: Gorazd Tomc
Pomočniki: Nejc Šega, Jani Šubic, Anže Šneberger
Fizioterapevtka: Estera Vehar

Povezave

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest